Winnaars TechniekTrofee 2020

Basisschool De Wissel in Den Haag is tijdens het techniekTrofeest uitgeroepen tot de winnaar van de Inspiratieprijs 2020: meest inspirerende idee voor W&T-onderwijs. Wethouder van Eupen in Eindhoven won de TechniekTrofee 2020: beste voorbeeld van W&T-onderwijs. De scholen ontvingen uit handen van de jury onder leiding van wetenschapper Rolf Hut en Anko van Hoepen, vice-voorzitter van de PO-Raad, ieder een trofee en een geldprijs van 2.500 euro. Hiermee kunnen zij het wetenschap- en techniekonderwijs (W&T) op hun scholen verder ontwikkelen.

6e editie van de TechniekTrofee

Dit jaar werd de 6e editie van de TechniekTrofee georganiseerd, een jaarlijks terugkerend initiatief van Jet-Net & TechNet. Met deze wedstrijd zetten we basisscholen in de schijnwerpers die de talenten van hun leerlingen (willen) ontwikkelen met behulp van wetenschap- en techniekonderwijs. De inzendingen werden dit jaar beoordeeld door een jury bestaande uit Rolf Hut, wetenschapper aan de TU Delft, Anna Hotze, lector Wetenschap en Technologie aan de Hogeschool iPabo en Lianne Bonte, leerkracht en Coördinator wetenschap en technologie bij SBO De reis van Brandaan en winnaar van de TechniekTrofee 2018.

Wat vond de jury?

Juryvoorzitter Rolf Hut: “Dit jaar hadden we de eer om een hoop mooie en inspirerende inzendingen te beoordelen. Als rode draad bij veel van de voorbeelden en ideeën zagen we ‘maakonderwijs’ terug, zoals een maakotheek of een makerspace waarin techniek écht een prominente plek krijgt in het onderwijs. Ook is er een belangrijker rol weggelegd voor programmeren. Wat dit jaar positief opviel is dat er, met name bij de categorie ‘meest inspirerende idee’ voor W&T-onderwijs, steeds meer aandacht is voor het combineren van bestaande vakken als bijvoorbeeld rekenen en taal met het geven van W&T-onderwijs. Dat is een ontwikkeling die we enorm toejuichen”, aldus de jury.

De Wissel in Den Haag gaat er vandoor met de Inspiratieprijs 2020

Winnaar van de TechniekTrofee Inspiratieprijs 2020 met ‘het meest inspirerende idee voor W&T-onderwijs’ is basisschool De Wissel in Den Haag.

De jury over de winnaar: “Het idee van De Wissel is W&T tot leven laten komen door diverse natuurkundige principes zichtbaar te maken door ze in oefenvormen tijdens de gymles te gebruiken. De leerlingen zullen opdrachten mee krijgen die ze thuis of in de klas moeten uitvoeren. Wanneer dit een opdracht is om iets te bouwen dan testen ze het resultaat weer in de gymles. Het maken van een boemerang bijvoorbeeld. Heel vernieuwend! Op deze wijze W&T verankeren in je lesaanbod hebben we nog niet eerder als structureel lesaanbod gezien. Een origineel idee waardoor wij zijn geboeid en verrast.”

Marc van der Maaten, gymleraar bij basisschool De Wissel: “We zijn erg blij met deze prijs! We hopen dat ook andere scholen op deze manier W&T zullen gaan integreren in de gymles. Met deze prijs ga ik een methode ontwikkelen en materialen aanschaffen om dit voor elkaar te krijgen.”

Het volledige juryrapport is hier te bekijken.