LeXlab - Duurzaamheidsfabriek

Het LeXlab, onderdeel van Fieldlab de Duurzaamheidsfabriek, richt zich op technologiepromotie in de regio Drechtsteden. Met evenementen in de fabriek en workshops op locatie worden er 5.000 PO leerlingen per jaar bereikt! Ook worden er trainingen aan leerkrachten, docenten en pedagogisch medewerkers gegeven.

Dankzij de innovatiesubsidie zijn er workshoplijnen op vier hoofdthema’s ontwikkeld: vliegen, coderen, duurzaamheid en energie.

Vliegen

In deze workshop/les maken leerlingen kennis met het thema vliegen. De theorie testen ze met allerlei proefjes zelf uit in de praktijk.

Vliegen is opgebouwd uit 3 lesbrieven, iedere lesbrief gaat iets dieper om de theorie van het vliegen. De workshops rondom vliegen zijn ontwikkeld in samenwerking met De Bibliotheek aan Zet en vinden tevens aansluiting bij Aerospace meets Maritime.

Duurzaamheid en recycling

Een lessenserie over duurzaamheid en recycling. Deze lessen kunnen los van elkaar gegeven worden en kunnen ook gebruikt worden om excellente leerlingen zichzelf verder te laten verdiepen in deze materie. Deze serie kent momenteel de lessen: Eco Graffiti, Recycling, Meten = Weten en Bioplastic.

De workshops rondom duurzaamheid en recycling zijn gerelateerd aan het biobased project – een research en development project – waarin de Duurzaamheidsfabriek samenwerkt met het Da Vinci College en Avans Hogescholen.

Energie

Een lessenserie over energie. Deze lessen kunnen los van elkaar gegeven worden en kunnen ook gebruikt worden om excellente leerlingen zichzelf verder te laten verdiepen in deze materie. Deze serie kent momenteel de lessen: Solar, Isolate en Bioplastic. Wij passen deze onder andere toe in het programma ENERWIZE (VO) en TechniekDock (PO).

De workshops rondom energie zijn gerelateerd aan het programma CiV Energie (van Da Vinci College en partners Priva, Cablean, IWZH, Verkerk, Wolter en Dros, HVC en de ECD) binnen de Duurzaamheidsfabriek.

Coderen

Programmeren, het is net als je fietsband plakken: niet iedereen hoeft het te kunnen maar het is wel super belangrijk dat je ongeveer snapt hoe het werkt.

Om kinderen het belang en de beginselen van het programmeren bij te brengen organiseert het LeXlab samen met ICT Davinci en PABO Innholland Dordrecht sinds 2016 jaarlijks het Uur van de Code. Tijdens CodeUur Drechtsteden gingen de afgelopen twee jaar 3000 leerlingen zowel online als offline aan de slag met coderen in de klas.

Dag 1 zit erop! #codeuurdrechtsteden #hourofcode #coderenkanjeleren Inholland Davinci College Dordrecht #ict #pabo

Geplaatst door LeXlab op donderdag 16 november 2017

Techniekop.school

Op www.techniekop.school zijn bovenstaande lessen te vinden en nog veel meer! Neem vooral een kijkje op deze website.